26 Sep 2023 18:11

26. september - dan slovenskih lekarn

26. septembra, ko godujeta zavetnika lekarništva sv. Kozma in Damijan, obeležujemo dan slovenskih lekarn.  Na ta dan farmacevti vsako leto bolnike ozaveščamo o izbrani temi. Letos posvečamo pozornost prehrani v različnih življenjskih obdobjih.

S tem namenom je Slovensko farmacevtsko društvo pripravilo tudi knjižico z naslovom »Prehrana in zdravila«, kjer je na razumljiv način obravnavana prehrana dojenčkov, otrok, mladostnikov, odraslih, starostnikov, športnikov in nosečnic.  

Knjižice lahko v teh dneh brezplačno prejmete v naši lekarni. Vabljeni!

Preberi več
26 Jul 2023 10:58

Svetovni teden dojenja

Vabljeni na dogodek ob svetovnem tednu dojenja.

Preberi več
23 Apr 2021 19:00

Mesec maj – mesec hipertenzije

Krvni tlak je sila, s katero kri pritiska na steno žile, po kateri teče. Normalne vrednosti krvnega tlaka so izjemno pomembne za učinkovito delovanje organov, kot so srce, možgani in ledvice. 

Izražamo ga v milimetrih živega srebra (Hg), in sicer z dvema številkama. Prva številka je vrednost sistoličnega krvnega tlaka, ki predstavlja najvišji krvni tlak v žili ob utripu srca. Druga številka je vrednost diastoličnega krvnega tlaka in predstavlja najnižji krvni tlak v žili med dvema utripoma, takrat srčna mišica počiva.

Normalne vrednosti krvnega tlak odraslega človeka znašajo med 120 in 129 mm Hg za sistolični tlak ter med 80 in 84 mm Hg za diastolični krvni tlak. Optimalen krvni tlak je 120/80 mm Hg. 

Visok krvni tlak ali hipertenzija je kronično zdravstveno stanje, kadar je krvni tlak stalno višji kot 140/90 mg Hg. Lahko je zvišan zgolj sistolični tlak, zgolj diastolični ali pa sta povišani obe vrednosti. Visok tlak predstavlja za srce višji napor, kot je običajno. 

 

 Sistolični krvni tlak (mm Hg)Diastolični krvni tlak (mm Hg)
Optimalenpod 120pod 80
Normalen120 – 129 80 – 84 
Visoko normalen130 – 13985 – 89 
Hipertenzija 1. stopnje140 – 159 90 – 99 
Hipertenzija 2. stopnje160 – 179 100 – 109 
Hipertenzija 3. stopnjenad 180nad 110
Izolirana sistolična hipertenzijanad 140pod 90

Simptomi zvišanega krvnega tlaka so neizraziti, zato mu pogosto ne posvečamo dovolj pozornosti. Ker visok krvni tlak, ki ga ne zdravimo, predstavlja veliko tveganje, mu pogosto pravimo tudi tihi ubijalec. Zvišan tlak ne boli in nima izrazitih simptomov, zato se številni ne zavedajo, da imajo zvišan krvni tlak, ali pa temu ne pripisujejo večjega pomena. Tako so izpostavljeni povečanemu tveganju, da zbolijo za srčnim ali ledvičnim obolenjem, doživijo možgansko kap ali nenadno smrt.

V sedanjih razmerah, ko se zaradi epidemije covida-19 dejavnikom tveganja za bolezni srca in žilja namenja manj pozornosti, smo prav farmacevti pogosto prvi, pri katerih bolniki poiščejo pomoč in strokovne informacije. Pomagamo tudi pri prepoznavanju in zdravljenju zvišanega krvnega tlaka ter bolnike spodbujamo, da prevzamejo aktivno vlogo v skrbi za svoje zdravje. Aktivna vloga posameznika, da skrbi za svoje zdravje, je postala bolj pomembna kot kadarkoli prej. Zato je priporočljivo vsaj občasno merjenje krvnega tlaka v domačem okolju, saj je zvišan krvni tlak le tako hitreje odkrit in obravnavan.

Farmacevt kot nepogrešljiv člen pri obravnavi zvišanega krvnega tlaka bolniku pomaga razviti sposobnosti in samozavest ter pridobiti znanje tudi s pomočjo izobraževalnega gradiva, ki ga je izdala farmacevtska družba Krka iz Novega mesta. To sta zgibanka Visok krvni tlak in knjižica Dnevnik meritev krvnega tlaka.

Več koristnih informacij o zvišanem krvnem tlaku in preventivnih ukrepih ter strokovne nasvete lahko obiskovalci lekarn preberete na spletni strani zakajtibijesrce.si

Ogledate si lahko tudi prikaz pravilnega merjenja krvnega tlaka. Dostop do spletne strani je mogoč tudi prek QR-kode na kartici, ki jo kot zgibanko in knjižico prav tako dobite brezplačno v Lekarni Dren.

Svetovna liga za hipertenzijo vsakemu priporoča, da si krvni tlak izmeri vsaj enkrat na leto.

Preberi več