Odpiralni čas Po do petka - 8.00 do 20.00 Sob - 8.00 do 13.00 ure
Pokličite nas 02 82 21 191, faks: 02 82 21 192, GSM: 041 577 990
Pišite nam lekarna.dren@siol.net

O DRENU

Kdo bi si mislil – rumeni dren je tudi naša naravna znamenitost! In sicer je to tako imenovani Ocepkov dren, ki raste pri Ocepkovi domačiji nad zdraviliščem Topolščica. Gre za rumeni dren (Cornus mas) s premerom 58 cm in višino 6 metrov. Na višini pol metra se razcepi v dve veji. Spomladi se odene v bogato rumeno cvetje, in takrat je še posebno lep in opazen.

Dren v čajni skodelici

Čaj je dober za vse, ne samo za bolne, temveč tudi za zdrave. Zdrav kot dren ni le neka prazna fraza, temveč pomeni dobro cirkulacijo in delovanje telesa. Zato se dren kot rastlina uporablja tudi kot čaj. Čaj rumenega drena pomeni energijo, namreč – po pitju čaja rumenega drena ima človek tudi do štirikrat več energije. Čaj rumenega drena je odličen pogon za ves sistem. Deluje na ščitnico, ki ji daje občutek toplote in ščitnica tako zoži vene, zato se takoj izboljša cirkulacija in z njo tudi delovanje vseh žlez in organov. Širi arterije, kar včasih čutimo kot tiščanje, krčenje ven pa lahko čutimo kot bolečino, ki mine v nekaj dneh. Čaj rumenega drena je za vse bolnike rešitev motenj v cirkulaciji, za vse ljudi pa konec pomanjkanja energije.
Za vašo zbirko čajev lahko drenov čaj pripravite tudi sami. Sicer je nabiranje drenovih listov malce zahtevna reč, pa vendar – zakaj pa ne? Ugoden čas za nabiranje drenovih listov je približno takšen kot za nabiranje poprove mete, in sicer 4 do 7 dni po polni luni, najugodnejša ura pa je po četrti uri popoldne. Najboljše sestavine v listih so v primeru, če je bil dan sončen.
Torej – h kuhanju čaja!
Posušene drenove liste kuhate 3 minute in nato pustite stati 15 minut. Nato precedite in pijete po obroku. Nesladkan čaj povišuje želodčno kislino. Lahko ga blago sladkate s fruktozo, in sicer je bolj priporočljivo v sirupu in ne v prahu.